top of page

Wat is het werkgeheugen?

In marketing praten we over reclamedruk om het aantal reclameboodschappen te beschrijven waaraan de hersenen dagelijks worden blootgesteld, waarvoor we het werkgeheugen gebruiken. Hoewel studies over dit onderwerp sterk uiteenlopende cijfers geven en niet per se up-to-date zijn, is het redelijk om te stellen dat we gemiddeld tussen de 350 en 1200 reclameboodschappen per dag ontvangen. Denk aan de logo's op de zijkanten van voetbalvelden, het Coca-Cola blikje, zorgvuldig gepositioneerd in een tv-serie, of gesponsorde content op sociale media.



Reclame kan een vorm van visuele vervuiling zijn. En daarmee het risico dat een reclameboodschap, hoe dan ook het resultaat van meer of minder duur denkwerk en creativiteit, ongehoord blijft. We spreken dan ook van message cannibalization. Hoeveel promotionele e-mails ontvangt u zonder ze zelfs maar te openen? Dus als u digitale marketing doet, gaat het erom op te vallen en zo relevant mogelijk te zijn, zodat uw verhaal en boodschap goed kunnen worden verteld.


Werkgeheugen is het kortetermijngeheugen, dat toegang geeft tot het langetermijngeheugen. Het is het vermogen om informatie tijdelijk vast te houden, zodat deze door onze neurale netwerken wordt verwerkt, voordat deze wordt vertaald om een taak uit te voeren, zoals redeneren of handelen. Werkgeheugen voert taken uit die een doel hebben¹. Werkgeheugen richt zich op de essentie. Werkgeheugen maakt het mogelijk om een citaat te vinden dat enkele jaren geleden is gelezen en dat relevant is en verband houdt met een actie die we vandaag de dag uitvoeren. Reclame werkt permanent op dit werkgeheugen.


Ondertussen kan het werkgeheugen een verzadigingspunt bereiken. Dit gebeurt vooral als we te veel keuzes hebben. Vooral bij kinderen raakt het werkgeheugen snel verzadigd. Hoe meer keuzes je hebt, hoe ingewikkelder het wordt. Het is het beste om dingen stap voor stap uit te leggen en het aantal stappen te beperken. Ook moet je voorkomen dat je meerdere dingen tegelijk doet. Multitasken , zoals in veel cv's staat, is ketters. Hetzelfde geldt voor digitale marketing : hoewel er een marketingmix kan zijn , is het niet nodig om de luisteraar te vervuilen met onhoorbare berichten, om te communiceren om te communiceren. Laten we niet veel praten, maar wel goed praten. De prestatie van de geadresseerde berichten hangt ervan af.


Bovendien moet het brein, om nieuwe informatie op te nemen, begrijpen wat het opneemt. Het geheugen dat in het brein is opgeslagen, moet zinvol zijn. Herinneringen worden georganiseerd op onderwerp, zoals in een bibliotheek, als een boom met verschillende takken en bladeren eraan. Er kunnen verschillende sleutels zijn om er toegang toe te krijgen: een woord, een citaat, een afbeelding, de naam van de auteur, een onderwerp. En het goede nieuws is dat hoe meer relevante items er zijn, hoe toegankelijker de informatie wordt. Mijn advies voor uw digitale marketing: wees duidelijk, wees relevant, overbelast het werkgeheugen van uw publiek niet en wees visueel aantrekkelijk.


¹BRILLANT Martine, Guide du cerveau pour ouders éclairés , Actes Sud, 2019, p.115-140.

bottom of page